Geplaatst op
Een rolstoelbus is niet zomaar een voertuig. Voor veel mensen betekent het vrijheid, zelfstandigheid en mobiliteit. Of je de bus nu zelf bestuurt of iemand anders dat voor je doet, het is belangrijk om goed verzekerd de weg op te gaan. Maar waar moet je op letten bij het verzekeren van een rolstoelbus? In deze blog nemen we je mee door de belangrijkste punten. Lees gauw verder!
1. Wettelijke verplichting: WA-verzekering
In Nederland is het verplicht om een auto of bus minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) te verzekeren. Dit geldt ook voor rolstoelbussen. Met een WA-verzekering ben je gedekt voor schade die je aan anderen toebrengt, maar niet voor schade aan je eigen bus.
Omdat een rolstoelbus vaak een flinke investering is, kan het slim zijn om een uitgebreidere verzekering te overwegen. Hiermee voorkom je hoge kosten bij schade.
2. Extra aanpassingen? Check je dekking!
Een standaard autoverzekering sluit niet altijd naadloos aan op een rolstoelbus. Vaak zijn deze voertuigen voorzien van aanpassingen, zoals een oprijplaat, lift of aangepaste stoelen. Niet alle verzekeraars dekken deze extra’s automatisch.
Daarom is het verstandig om goed te controleren of jouw verzekeraar ook schade aan deze aanpassingen vergoedt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als er iets misgaat.
3. Welke verzekering past bij jou?
Afhankelijk van je wensen en situatie, kun je kiezen uit drie soorten autoverzekeringen:
- WA-verzekering – Vergoedt alleen schade die je bij anderen veroorzaakt.
- WA + Beperkt Casco – Dekt ook schade door bijvoorbeeld diefstal, brand of storm.
- Allrisk (WA + Volledig Casco) – De meest uitgebreide optie, waarbij ook schade aan je eigen bus wordt vergoed, zelfs als je het zelf veroorzaakt.
Heb je een nieuwe of dure rolstoelbus? Dan is een allriskverzekering vaak de beste keuze. Bij een oudere bus kan WA + Beperkt Casco voldoende zijn.
4. Pechhulp en vervangend vervoer
Een rolstoelbus is voor veel mensen onmisbaar in het dagelijks leven. Wat als je stil komt te staan? Een verzekering met pechhulp kan dan een uitkomst zijn. Hiermee wordt je bus ter plekke gerepareerd of naar een garage gebracht.
Sommige verzekeraars bieden ook vervangend vervoer aan. Dit kan een groot verschil maken als je bus langere tijd gerepareerd moet worden.
5. Vergelijk verzekeringen en kies slim
Niet alle verzekeringen bieden dezelfde dekking, dus het is verstandig om goed te vergelijken. Let op de premie, maar ook op wat er precies vergoed wordt. Wil je weten welke opties er zijn? Kijk dan eens bij de autoverzekering InShared.nl en ontdek welke dekking bij jouw situatie past.
Een goed verzekerde rolstoelbus geeft je niet alleen gemoedsrust, maar zorgt er ook voor dat je veilig en zorgeloos op pad kunt!